28.11.2018

”HIV-laaturekisteri on erinomainen työkalu päivittäisessä työssä”

Kliinisiä laaturekistereitä on tällä hetkellä tuotantokäytössä jo lähes 80 tautiryhmässä. Yksi ensimmäisistä mukaan tulleista on HIV-laaturekisteri, joka on jo päivittäisessä käytössä.

HUS:n infektiolääkäri Pia Kivelän mukaan laaturekisteri on erinomainen ja välttämätön työkalu jokapäiväisessä työssä. -Rekisteri on käytössä vastaanotoilla ja kokouksissa, joissa käsitellään hoidollisia ongelmia. Rekisteri auttaa nopeasti tunnistamaan potilaat, joiden hoidossa on parantamisen varaa, Kivelä kertoo rekisterin käytöstä.

Jatkossa tarkoitus on vertailla eri sairaanhoitopiirien kesken hoitotuloksia ja epidemiologista tilannetta sekä kehittää hoitoa yhdessä. -Osana yhteistyötä on mahdollista seurata ja ohjata kalliiden HIV-lääkkeiden käyttöä. Potilaan hoidossa tärkeät seurantatiedot voidaan rekisterin kautta siirtää kätevästi klinikasta toiseen – toki potilaan luvalla, Kivelä arvioi.

Potilasturvallisuus parantunut

Kivelän kokemuksen mukaan rekisteri on lisännyt potilasturvallisuutta. -Viime keväänä saimme tutkimustietoa, että eräs HIV-lääke ei ole turvallinen alkuraskauden aikana. Löysimme ja tavoitimme rekisterin avulla potentiaaliset riskipotilaat lääkevaihtoa varten.

Lisäksi rekisterin avulla on mahdollista varmistaa, että hoidon laatu on hyvä myös pienemmissä yksiköissä.

-Rekisteri auttaa arvioimaan, onko hoidon järjestäminen lähimmässä sairaalassa mielekästä ja turvallista. Rekisteri helpottaa sairaaloiden välistä konsultaatiota. Ruotsissa pienten klinikkojen hoitotulokset paranivat merkittävästi, kun rekisteri otettiin valtakunnalliseen käyttöön, Kivelä kertoo.

Rekisteri on antanut mahdollisuuksia myös kansainväliseen yhteistyöhön. -Olemme jo aloittaneet yhteistyön Ruotsin kanssa. Kun HIV-rekisteri laajenee valtakunnalliseksi, pystymme toimittamaan HIV-infektion diagnosointia ja hoitotuloksia koskevia tietoja vuosittain Euroopan tautikeskus ECDC:lle ja WHO:lle.

Lisätietoja: Pia Kivelä, HUS, pia.kivela@hus.fi

 

Kaikki uutiset >
Tilaa uutiskirje