29.11.2018

Selkärekisteri tekee toiminnan näkyväksi

Yliopistollisten sairaaloiden piirissä käynnistettiin kliinisten laaturekisterien yhteistyöhanke vuonna 2017. Kliiniset laaturekisterit ovat sairaanhoitopiireissä yhteisesti käytössä olevia hoidon seurantajärjestelmiä, joita käytetään potilastyössä hoidon tukena sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannassa.

Selkäkirurgian rekisteri on yksi ensimmäisistä käyttöönotetuista kliinisistä laaturekistereistä. Käytössä oli aiemminkin erilaisia viranomaisrekistereitä, mutta niistä ei käynyt ilmi esimerkiksi hoidettavan sairauden vaikeusaste.

-Laaturekisteri tekee toiminnan näkyväksi. Se kertoo, mikä on hoidettavan selkäsairauden vaikeusaste, millä tavalla leikkaus toteutetaan ja millaisia tuloksia saavutetaan. Rekisteri tuo tietoja myös logistiikasta – hoitoajoista ja muista ihan käytännön asioista, kertoo ortopedi Liisa Pekkanen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Pekkasen mukaan rekisteristä saatavan tiedon laatu riippuu siitä, kuinka kattavasti tietoa potilaalta kerätään ja kuinka kattavasti kirurgit rekisteriä käyttävät. Sote-valmisteluunkin liittyen tietoa tarvitaan nykyisin enemmän ja erilaisessa muodossa kuin aikaisemmin.

Omavointi-palvelulla sähköisenä alustana onkin keskeinen rooli. -Omavointi-palvelun kaltainen sähköinen alusta on keskeinen edellytys rekisterin toiminnassa. Sen avulla potilas tuottaa tietoa sairaudestaan ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen eli potilaan ääni pääsee kuuluville. Potilaan tuottama tieto on keskeisessä roolissa laadun ja leikkaushoidon tuloksen arvioimisessa, Pekkanen arvioi.

THL:ssä käynnistettiin helmikuussa 2018 työ laaturekisteritoiminnan kehittämiseksi ja koordinoimiseksi. Pekkasen mukaan THL:n hanke on kriittisen tärkeä. -Jotta pääsemme toteuttamaan eri sairaaloista tulevan tiedon yhdistämistä, muokkausta ja analysointia, tarvitaan THL:n tyyppinen puolueeton ja ammattimainen taho, jossa on tietotaitoa ja kokemusta tällaisen tiedon käsittelystä, Pekkanen kertoo.

Lisätietoja: Liisa Pekkanen, ortopedi, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, liisa.pekkanen@kssh.fi

 

Kaikki uutiset >
Tilaa uutiskirje